YURT DIŞINDA ŞİRKET KURMAK ve ADIMLARI NELERDİR?

YURT DIŞINDA NASIL ŞİRKET KURABİLİRİM?

Yurt dışında şirket kurmak için öncelikle ihtiyaçlarınızı, hedeflerinizi, bütçenizi belirlemeniz gerekmektedir. Yurt dışında şirket kurmak dış ticaret yapan birçok kişinin hayalidir. Deniz aşırı ülkelerle ticaret yapmak, farklı coğrafyalarda lokal hareket edebilmek için yurt dışında şirket kurmak önemli bir adımdır.

 Kendi yurt dışında şirket kurma  yolculuğumdan bahsederek, yazımı daha somut hale getireceğim. Türkiye’de ilk şirketimi kurduğumda benim için de yurt dışında şirket kurmak gerçekten hayaldi. Bu açıdan ilk şirketinizi yurt dışında kurmak belki çok doğru bir başlangıç noktası olmayacaktır. Burada kastettiğim yaşadığınız, kültürünü, dilini bildiğiniz ülkenin dışında bir ülke de şirket kurmak ile işe başlamak sizi epey zorlayacaktır.

2003 yılında ilk dış ticaret firmam olan Netfor’u İstanbul’da kurdum. Amacım, mümessillik alarak, dış ticaret yapmak idi. İlk çıkış noktam yurt dışında bağlantı kurduğum firmaları Türkiye pazarında temsil etmek oldu. Ancak işleri yoluna koydukça aynı zamanda ihracata da yöneldim. Yıllar geçtikçe ve yurt dışına ihracatlar yapmaya başladıkça aslında lokal olmanın ne kadar önemli olduğunu anladım.

YURT DIŞINDA ŞİRKET KURMAK İÇİN NEREDEN BAŞLAMALISINIZ? YURT DIŞINDA ŞİRKET KURMAK İÇİN ADIMLAR NELER OLMALIDIR?

Benim başlangıç noktam ilk önce Türkiye’de şirket kurmak oldu. Yurt dışında şirket kurmak için öncelikle yurt dışı pazarları tanımanız gerekmektedir. Her bir sorunun yanında bizim cevaplarımızı da yol göstermesi açısından belirttim.

  1. Yaşadığınız, bildiğiniz, kültürüne, diline hâkim olduğunuz ülke de şirketinizi kurun ticaretinize başlayın. Biz Türkiye’den başladık.
  2. Hedef pazarlarınızı belirleyin. Bizim için hedef pazarlar, Afrika, Avrupa, Orta doğu ve Körfez ülkeleri idi.
  3. Yurt dışında şirket kurmak istediğiniz ülkeyi hedef pazarlarınıza göre belirleyin. Biz Dubai Birleşik Arap Emirliklerini seçtik. Çünkü konum olarak Dünya’nın ortasında, ister Uzak Doğu ister Avrupa hızlı ve kolay ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca Afrikalılar alımlarını Dubai’den yaptıkları için de Afrika pazarına da kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca ülkede vergi yok. Bu da bize ekstra bir yük getirmedi. Oturum almak, şirket kurmak kolay ve hızlı. Bu açıdan kısa sürede ülkeye hemen yerleşebildik.
  4. Yurt dışında kuracağınız şirket size ne gibi avantajlar sağlayacak?  Vergi avantajı, Afrika, Orta doğu ve Körfez ülkelerine yakınlık, Uluslararası firma olarak ihracatlarımızı daha karlı ve etkin yapabiliyoruz.
  5. Ödeme ve banka yöntemleri nedir? Dubai’de online bankacılık gelişmiş olduğu için akreditif, vesaik mukabili gibi çok farklı dış ticarette ödeme yöntemlerini rahatlıkla kullanabildik.
  6. Yurt dışında şirket kurulumu için doğru partnerlerin seçilmesinde nelere dikkat etmem gerekmektedir? Mümkünse hem kendi kültürünüzü bilen tanıyan hem de lokalde pazara hakim ticari danışmanlarla çalışmanızı tavsiye ederim.

YURT DIŞINDA ŞİRKET KURMA PRESODÜRLERİ NELERDİR?

  • Şirket kuruluşu için muhasebeci, danışman seçimi
  • Evraklarınızın hazırlanması
  • Lokasyon seçilmesi (Hangi şehir ve bölgede şirketinizi kuracaksınız?)
  • Ofis, mağaza açılması
  • Devlet teşviklerinden yararlanma
  • Yurt dışındaki firmanızın web sayfasının oluşturulması
  • Yurt dışındaki firmanızın eleman seçimleri

Burada en önemli husus çifte vergilendirmenin olup olmadığıdır. Yurt dışında şirket kurmadan önce mutlaka o ülkenin vergi mevzuatını araştırmanız gerekmektedir. Dubai pazarına yönelmek, Dubai’den ihracatlarınızı vergisiz ve karlı bir şekilde yönetmek istiyorsanız www.divesconsultancy.com ziyaret edebilirsiniz.

Yorum bırakın

Sohbete Başla
Merhaba;
Size nasıl yardımcı olabiliriz?