Yurt Dışında Şirket Kurmak ve Avantajları Nelerdir?

Yurt dışında şirket kurmak aslında çok kolaydır ancak farklı bir coğrafyaya gidip, mevzuatını, kurallarını ve hatta bazen dilini dahi bilmediği bir ülkede, adı üstünde ‘YURTDIŞINDA şirket kurmak’ fikri insana gerçek manada zor gelebilir. Cesaret ister, vizyon ister, araştırma ve beceri gerektirir.
Yurtdışında şirket kurmanın en önemli zor yanı, hangi ülkede şirket kurulacağına karar vermektir. Dünya’da Birleşmiş Milletlere göre 206 adet ülke bulunmaktadır. Peki hangi ülke sizin yeni şirketinizi kurmak ve/veya var olan şirketinizin yeni ofisini/ şubesini açmak için uygundur?
Yurt dışında şirket kurma kararını alırken nelere dikkat etmelisiniz?

  1. Öncelikle ihtiyaç ve hedeflerinizi belirlemelisiniz.
  2. Belirlemiş olduğunuz ihtiyaç ve hedeflerinize uygun ülkeler neresidir? Bu ülkelerin listesini çıkarmalısınız.
  3. Bu listeye göre, coğrafi konum, para birimi, konuşulan dil, yönetim biçimi, pazarın büyüklüğü, vergi avantajları gibi hususlarda swot analizi yapmalısınız.

    Örnek vermem gerekirse,
    İhracat yapan üretimi Türkiye’de olan bir firma düşünün. Üretiyor hem Türkiye’ye hem de Dünya’ya mallarını satıyor. Amacı elbette ürünlerini daha karlı ve daha geniş coğrafyalara satmak olacaktır. Bu maksatla firma yurt dışında firma kurma kararı alsın.
    Firmanın yaşadığı sorunlar;
  4. Ekonomik, vergi ve mevzuat gereği malların menşeinden ötürü bazı ülkelere mal satışı yapamamak,
  5. Dünya markası olmak istemesi ancak başaramaması,
  6. Gelişmiş ülkelerde bulunan rakiplerine göre aynı kalitede ürün satmasına rağmen daha yüksek fiyatla ürünlerini satamamak.

    Firmanın yaşadığı sorunlar göz önünde bulundurulduğunda, malın menşei, gümrük vergi mevzuatı önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle ihracat odaklı çalışan firmalara tavsiyem eğer yurt dışında firma kurmak istiyorlarsa Dubai / Birleşik Arap Emirlikleri gerçekten uygun bir ülkedir. Coğrafi konumu dolayısıyla, Asya ve Avrupa’yı birleştirmekle birlikte Türkiye’ye olan yakınlığı da önemli bir avantajdır. Arap ülkesi olmasına rağmen, günlük hayatta İngilizce konuşulması, bayanlara pozitif ayrımcılığın yapılması, kadın girişimciler için önemli bir fırsattır. Gelişmiş nakliye, gümrükleme, depolama seçenekleri ve bankacılık sistemi ile adeta yabancılara kucak açmaktadır. Mevzuat ve vergi avantajları da bir başka önemli unsurdur. Yurt dışında firma kurmak isteyen kişilerin öncelikli tercihidir.
    Daha fazla bilgi almak için lütfen tıklayınız.

Yorum bırakın

Sohbete Başla
Merhaba;
Size nasıl yardımcı olabiliriz?